Kitalált csaták

Kitalált csaták

Kitalált csaták 42

Hithlum " a köd földje"

2018. január 13. - Elessar18

maxresdefault_11.jpg

Hithlum** ősi földje, Beleriand északnyugati részén terül el. Időjárása nem túl változatos. Ha éppen nem esik, akkor havazik, de a köd állandó volt. Egész Beleriandot a tündék uralták és az emberek törzsei, más-más tünde nagyurakat szolgáltak. Északon sem volt ez másképpen. Szálas Galdor**, Hador népéből, Hithlum urának, Fingolfin** királynak, a Noldák nagykirályának vazallusa volt. Egy szép napon-ami a szokásosnál is ködösebb és hidegebb volt- egy Nolda futár érkezett Hador fia Galdor birtokára. Az őrök a birtok bejáratánál állították meg.

-Mi járatban vagy?-szólt oda neki az őr.

-Galdor nagyúrral váltanék pár szót egy fontos ügyben. Fingolfin király küldött.

-Fingolfin?-kérdezett vissza az őr-akkor jöjj!

Az őr elvezette Galdor házához a küldöttet, majd hangosan bekopogott. Galdor fia Húrin nyitott ajtót.

-Te biztos Húrin lehetsz-mondta a kisfiúnak mosolyogva a futár, majd megsimogatta a fejét. Merre van az apád?

-Apa egy tündebácsi keres.

Ekkor lépett az ajtóhoz egy hatalmas, aranyhajú, izmos ember. Teljesen rászolgált a szálas jelzőre.

-Igen?

-Üdvözlöm uram. Fingolfin nagykirály küldött. Azonnali segítségedet kéri. Eithel Sirion** erődjéhez rendelt. Mi okból?  Pár hete ellenséges erők jelentek meg a határoknál.  Orkok farkasháton és trollok.

-Rendben vidd a hírt Fingolfinnak, hogy készülök és viszem a seregemet. 

Alighogy a küldönc távozott, egy hang szólította meg a lábánál.

-Apa! Elmész a csúnya emberekhez?

-Igen Húrin. Elmegyek az orkokhoz. Jól figyelj most rám fiam. Te bagy visszatérésemig a Hador ház őrzője és e birtok ura. Vigyázz az öcsédre és édesanyádra!

-Ha már az édesanyját emlegeted!-lépett közelebb Hareth,** Galdor felesége- gyere közelebb mert adnom kell valamit. Nem adott kisebb kincset, mit a Hador ház örökségét, Dor-lómin Sárkánysisakját** 2 órával később már a lova hátán találta Hareth, 1000 fős serege körében.

-Férjuram!

-Igen hölgyem?

-Térj vissza épségben uram! Legyen hírneved hatalmas a csatamezőn, ahogy előtted atyádnak is ,Hador Lórindolnak. 

Galdor lehajolt a lováról és csókkal búcsúzott kedvesétől.

-Irány Eithel Sirion erődje! Gyia! 

Fél órán át tartott míg a sereg elhagyta a birtokot. Galdor hétéves fiára hagyta az egész birtokot. Közben a küldönc már félnapnyi előnyben volt Galdorhoz képest, mikor egy havas völgybe ért. Farkasüvöltés csapta meg a fülét. A 2 domoldalról, 2-2 farkas rohant rá. Ő azonban megsarkantyúzta a lovát és gyorsított tempóban haladt a ködös úton az erőd felé. Lova nyerében megfordulva sikerült 3 farkast lenyilaznia. Mikor visszafordult, két íjász várta a völgy szájánál. Semmi perc alatt lelőtték a nyeregből,

Eközben Eithel Sirionban?

Fingolfin percenként rohant nyugtalanul az erkély korlátjához, ha lónyerítéstz hallott, annyira várta már futárát a hírrel. Rendkívül nyugtalan volt, mert egy hete egy nagy rablócsapat jött északról. Kétségek közt örlődött, amikor rengeteg lovat látott közeledni délről. 10 km-nél közelebb értek,mikor meglátta az élen Szálas Galdort és fellélegzett. A kapukhoz érve aztán tábort bontottak és várták Fingolfin királyt. A Nolda nem egyedül, hanem egész seregével.

-Üdvözöllek nagyuram- köszöntötte Galdort-köszönet érte,hogy eljöttetek, Máris indulunk északra! 

Elhagyták az erőd közelségét és biztonságát, majd Hithlum felé vették az útjukat, hogy felderítsék az ellenséget és össze is csapjanak velük. Elől Fingolfin lovagolt, koronájával a fején és Galdorral az oldalán..Elől a tündehad masírozott fáradhatatlanul éd mind kék palásttal a hátukon. Mögöttük pedig Hador népe, kicsit lemaradva de azért a tempót tartva. Mindkét sereg felderítőket küldött ki, amik hamar vissza is tértek. Egyedül egy ember és két tünde a két tucatból. Egyenesen Fingolfin elé mentek. Rémülten és zihálva néztek, de nem tudtak megszólalni. A krály nyugodt volt és megragadta a legény vállát majd megrángatta kicsit.

-Mond már fiam! Mit láttál?

-Felséges uram, én csak halált láttam és farkaslovasokat, orkokat és trollokat. Ugyan ez csak az előőrsük volt,de máris 4 szer többen voltak. Kardélre hánytak mindenkit, kivéve hármunkat. 500 lépésnyire megálltak, hogy bevárják a főseregüket és összecsapjanak velünk.

-Mi pedig tárt karokkal rohanunk feléjük-szólt komoran Fingolfin. 

250 lépésnyiről már kiszúrták az orkokat, és igen tényleg sokan voltak. Megvárták, hogy az orkhad lépjen előbb. Az cselekedett is. A jobbszárnyt alkotó farkasok több mint háromnegyede  levált a seregről  és megkezdte a rohamot az emberek ellen. Fingolfin a lovasokat küldte ellenük. Azok elcsalták őket a főerőiktől. Galdor is bevetette a lovasíjászait. Lovaik lepipáltak a farkasokat, csakúgy mint az erős északi íjak, melyek húrjai állandóan pattogtak és a nyilak állandóan rést találtak az orkok páncéljain. Ezzel szemben az ork íjászok egy embert sem lőttek le, míg sajátjaik sorra hullottak,. Egyszer csak gondoltak egyet és elmenekültek a csatatérről. Galdor sietve visszalovagolta főerőkhöz. Míg ő a farkasokkal kergetőzött, Fingolfin elindította a nehézlovasságot. A farkasok elfutották és felbomlott a jobbszárny. A tündék pedig teljes erejükből zúdultak rá az ork derékhadra. Miután sokukat lelőttek és szerencsés helyzetbe kerültek, az érkező trollok  a sajátjaikon is átgázolva a lovasok ellen törtek és ütötték, vágták mindet. Galdor ekkor elküldte lovasait, hogy hozzanak segítséget. Acél pengéje hangosan csikordult, mikor előhúzta hüvelyéből. Emberek és tündék mind követték, mikor fejére tette a sárkánysisakot. Aztán merészen lecsaptak a Fingolfin lovasságát fenyegető trollokra. Oly erővel mentek rájuk, hogy 3 troll kimúlt. Azok ezután viszont csak az emberekt támadták és sikerült is Galdort leválasztaniuk a tündéktől. Hador népe végül egy magaslaton állt meg és bevárta a trollokat. Egytől-egyig szétzúzták volna őket, ha nem bukkan fel Galdor lovassága a hátuk mögött. Nagy hadakozás után minden troll elpusztult, de elesett a gyalogság és a lovasság 3/4-e is. És most jött a legrosszabb. A csatában a legnagyobb ellenfél a köd volt, amely most erősebb volt, mint valaha. Senki sem látott tovább az orránál. A köd ezek mellet még farkasüvöltést is hozott magával. A farkaslovasok visszatértek. 10 fős csapatokban méregették az emberek erejét. Az egyikük végül lecsapott és széttéptek 5 embert. Hador népe kört alkotott a magaslaton. Kívülről pikások cövekeltek le. A belső kört kardforgatók és fejszések alkották. Legbelül voltak az íjászok, akik minden mozgó célra lőttek. Középről Galdor irányított.
d21290338168816c513f24f9673215b4.jpg

d86ed24d95522aae33c529507c847df2.jpg

glorfindel-0.jpg

images_10.jpg

fda40985d062a37debffce4910d8807b--tolkien-nerd-stuff.jpg

dragon_helm_of_dor_lomin_by_geridevil-d8qqhz3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://minden-ami-csata.blog.hu/api/trackback/id/tr5913263241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása